Economics for Faithful Stewards: Why We Have Socialism

You are the salt of the earth; but if the salt has become tasteless, how can it be made salty again? It is no longer good for anything, except to be thrown out and trampled under foot by men. (Mat.5:13)

I suppose it is rather unusual, when commencing an article on economics, to start with a title dealing with socialism, and then to quote a Bible verse. But this is what we must begin to do. Why? Because we have failed to apply the scriptures with any consistency, to  our economic, social and political life. In thinking that the Bible is a book that majors on the salvation of man, we have neglected to get the proper perspective. Now, the Bible does deal with the salvation of man, but only in the context of the kingdom of God.

The reason we have socialism prevalent in most of the world today, is the apostacy of the church. There is little opposition from the church to socialism. A significant proportion of the church (over 90%, in my estimation) is antinomian: opposed to God’s law. These people may actually welcome socialism. This welcome becomes very warm, when governments hand out large amounts of tax-payers’money to religious organisations, such as Christian schools and child-care centres. These institutions then proclaim, “this must be right!”

In the early years of the 20th century, the Fabian Society of England came out strongly in favor of state aid to independent Christian schools. When a board member resigned in protest, George Bernard Shaw rebuked him strongly. Nothing, Shaw held, would more quickly destroy these schools than state aid; their freedom and independence would soon be compromised, and, before long, their faith. Events soon proved Shaw to be right. 1

Money is the Trojan horse that government uses to infiltrate and infect organizations.” 2         

God is using the opposition of degenerate socialism as a means of chastising His people for their disobedience to Him. This is nothing new. It is God’s normal procedure, and He hasn’t changed. (Heb.13:8) The Book of Judges is an example of a nation which when chronically disobedient, suffers at the hands of other nations, which were sent by God.

Social, economic and political degeneration logically follows in any nation, where God’s people are degenerate themselves; that is, where they are failing to obey His Word.  The church always leads the world, but that leadership may be good, or evil. It will bring blessing, or cursing. Right now, we are seeing the latter. If we want to see lasting social, economic and political reform in the nation, it will need to be preceded by religious reformation, beginning with repentance amongst God’s people. It is we who have sinned against the Lord.

Let’s deal with this in a question and answer format:
1. Question: “How have we been disobedient to God?”  
Answer: By ignoring God’s law.

2. Question: “But we’re not under law any more. We’re under grace. The Bible says that.”
Answer: We’re not under the law, as a means of salvation; no one ever has been. No one can hope to be saved by keeping the law. That was what the Pharisees claimed to do, and their hypocrisy was rebuked by Jesus, and later by Paul. (Gal.2:16-17) God’s law and His grace are not in opposition: they have always been aspects of His eternal character and purpose. “I, the Lord, do not change.” (Mal.3:6) Jesus’answers to the devil’s temptations in the wilderness, (Mat.4:1-11) were all taken from God’s law.

3. Question: “But this is the New Covenant now. We’re ‘New Testament Christians.’ Noone talks about the law these days.”
Answer: I agree. Few people do talk about the law. But the Bible (including the New Testament) says much about God’s law: The inauguration of the New Testament, does not mean the rejection of all of the Old Testament law. Jesus said, “Do not think that I came to abolish the law or the prophets; I did not come to abolish, but to fulfill.” Mat.5:17. “I joyfully concur with the law of God in the inner man.” Ro.7:22. “[God] condemned sin in the flesh, so that the requirement of the law might be fulfilled in us.” Ro.8:3-4. “By this we know that we have come to know Him, if we keep His commandments.” I Jn.2:3. “You are my friends, if you do what I command you.” Jn.15:14.        

4. Question: “But aren’t there changes with the New Testament?”
Answer: Yes, there are. A quick summary is that the sacrifice of bulls and goats, the ceremonial laws, the boundaries for tribes, the cities of refuge, the necessity for circumcision, the temple and the food laws have been abolished in the New Testament, whilst the Gentiles (in accordance with Old Testament prophecy) have access to the kingdom of God.

5. Question: “Now I’m really confused. You’re saying that the Old Testament sacrificial system has been abolished because of Jesus, but the laws of the Old Testament remain the same?”
Answer: Yes. If a law is laid down in the Old Testament, but not changed in the New, it remains the same today. For instance, bestiality is forbidden in the Old Testament (Lev.20:15,16), but it is not referred to in the New. Therefore, the prohibition on bestiality remains. 

6. Question: “But isn’t God a God of grace? After all, the Bible says that ‘the law was given through Moses; grace and truth were realised through Jesus Christ.’ ” (Jn. 1:17)
Answer: Yes, but grace is not only a New Testament phenomenon. God has always dealt with people (at all times) on the basis of His grace, because we’re sinners. He chooses to deal with us, despite our sin. Nowhere is there a kingdom without laws and rules; you would have anarchy. “There is no grace without law or law without grace.”3 Jesus repeatedly spoke of the legitimacy of the Ten Commandments. (Luke 18:18-20)“Grace precedes law. But law always follows grace.” 4 God gave us grace through Jesus Christ, when we were sinful, rebellious people, that we might be changed, and obey Him.

It is sometimes stated today, that Jesus revealed the heart of God when He came. But the Law reveals God’s heart too. It is His just, compassionate and loving law to every society, at all times.

7. Question: “So, what happens to a nation that doesn’t want God’s law/”
Answer: The general scriptural principle, is that disobedience leads to dispossession.

Example A: II Chron.12: 1-9:
As soon as Rehoboam and all Israel “forsook the law of the Lord,” (v.1) God sent judgement in the form of Shishak, (v.2) who plundered them. (v.4,9) God made it clear that their forsaking of His Law, was tantamount to forsaking Him. (v.5b)

Example B: Jer.9:12-16: God made it clear, that the children of Israel’s forsaking of His law, and that they had “walked after the stubbornness of their heart and after the Baals,” (v.14) was a form of idolatry. He said He would judge them, and would “send the sword after them until I have annihilated them.” (v.16)

Example C: Amos 2:4,5: Because Judah had “rejected the law of the Lord and not kept His statutes,” (v.4) God said He “will send fire upon Judah and it will consume the citadels of Jerusalem.” (v.5)

8. Question: “So you’re saying the world is being judged by God?”
Answer: Yes, but we in the Church are especially being judged (I Pet.4:17). We have to realise that socialism is an atheistic religious worldview, with many political, economic, social and educational implications. It is a curse; a logical outcome of church apostacy. Because of their disobedience, God makes life difficult for His people, so that they turn back to Him.

9. Question: “So what will be the necessary steps we must take?”
Answer: I. Repentance: II Chron.7:14

II. Intercession: Ezra 9:5-10.

III. Go Back to God’s Law as a Guide: Joshua 1:8; Ps.1:1.
“This book of the law shall not depart from your mouth, but you shall meditate in it day and night, so that you may be careful to do acording to all that is written in it; for then you will make your way prosperous, and then you will have success.”

IV. Understand God’s Requirements of Government:
a) Education, health and welfare (perhaps 80% of western government’s expenditure) are not government tasks. These are individual, family and church responsibilities.
b) Defence is firstly, a local responsibility. A professional defence-force is expensive, a potential threat to the people’s liberties, and can be sent overseas at the govt’s behest.

V. Begin to take responsibility, locally:
* “Christians will have a unique part to play in the future reconstruction of the West.”5
* “Power flows to those who take responsibility.” (G. North.)
* “If not you, who? If not now, when?”
A) Personally: i) Ensure you are tithing properly:
B) In the family: Take responsibility for education, health, welfare:all those things we know, are family responsibilities. “Charity begins at home.”
C) In the church: consider the widows, elderly, fatherless, orphans etc, and the Biblical teaching about these issues. Deut.26:12-13; Ps.68:5; I Tim.5:3-14.
D) In your locality: ask yourself, “what could I do as a responsible person in the community? What could we do as a family?”

Conclusion:
* Socialism is a means of judgement on the church for its departure from His Word.
* Christians are commanded by Jesus Christ to be “the salt of the earth.” (Mat.5:13)
* Real progress will begin with the repentance of God’s people, and their willingness to submit to God’s law, with all its implications. II Chron.7:14.
* Are you ready to repent, and change your ways?

1) Rushdoony, R. J., The Roots of Reconstruction, 1991, p.446.
2) Ron Paul, “Freedom from Government,” Lew Rockwell’s website, 10/2/2009.
3) Kevan, E., “The Grace of Law,” 1983, p. 208-209.
4) North, G., Priorities and Dominion, 1999, Ch.1.
5) Hodge, I. Making Sense of Your Dollars, 1995, p.107.

Comments Closed

Comments are closed.

Copyright © Christian Family Study Centre